HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

Oroszlántánc

2013.02.07. 13:09 zizyphus

A kínai kultúrában az oroszlánt a rossz szellemek elűzőjének, a bölcsesség, a szerencse és a hatalom jelképének tartják. Egy hím és egy nőstény oroszlán (Yin-Yang szimbólum) gyakran található a császári bejáratok őrzőjeként. A hím mancsa alatt egy labda, a nöstény mancsa alatt egy kölyök oroszlán található.

 

him_1360238158.jpg

nosteny_1360238141.jpg

Az oroszlántánc egy ősi táncforma, két táncos kosztümben az oroszlán mozdulatát utánozva dobok, cintányérok és gongok ütemére táncol, az egyik táncos a fej a másik a farok. A sárkánytánctól abban különbözik, hogy ott többen is a jelmez alá bújnak, akkár 100m hosszú állatot formálva. Az oroszlántánc mozdulatsora szorosan kapcsolodik a kungfuhoz. Kínában az oroszlántácnak két fajtája létezik, a  császár szórakoztatásául szolgált északi, és a amely inkább szimbolikus jellegű, amit a rossz szellemek elűzésére használtak.

Fontos tilalmak az oroszlántánc alatt  

  1. Sosem szabad megérinteni a szarvát.
  2. Amikor tánc közben más oroszlántáncosokkal találkozunk, tilos magas járásban provokálni a másik felet. Háromszori meghajlás és a vezetők kézfogása után, lassú ütemre kell elvonulni egymás mellett.
  3. Ha két oroszlántánc csoport közül az egyik megrúgja a másik oroszlán szarvát, akkor az nyílt provokációnak számít.
  4. Ha a tánc közben a lábunkkal megsimítjuk az oroszlán szakállát, akkor az arra utal, hogy idősebb generációhoz tartozónak tekintjük magunkat, mint a másik oroszlán.
  5. Ha az egyik oroszlán a fogát élesíti a földön, majd gyorsan felkapja a fejét és a másik felé rohan, akkor ez nyílt összecsapást jelent.
  6. Ha az egyik oroszlán felváltva pislog a másik oroszlánra, akkor az azt jelenti, hogy lenézi a másikat.
  7. A legnagyobb illetlenség, mely azonnali összecsapáshoz vezethet, ha oroszlánunkkal a másik oroszlán farkát kergetjük.
  8. Ha az oroszlántánc alatt temetési menet útját keresztezzük, akkor a zene teljesen elhallgat és az oroszlánok csendben vonulnak tovább.
  9. Ha esküvői menet útját keresztezzük az oroszlánunkkal, akkor a zenének teljesen el kell hallgatnia és az oroszlánnak háromszor meg kell hajolnia a menyasszonyt szállító hordszék előtt, ezzel kívánva jó szerencsét a házassághoz.

 lion_1360238695.jpg

 

Régen Dél-Kínában gyakran vezetett nyílt összecsapáshoz, ha két oroszlántáncos csapat találkozott az utcán. Minden kung-fu iskolának meg volt a saját csapata, amit a legjobban képzett gyakorlóiból állított össze. Az oroszlán fejét kezelőnek nagyon ügyesen kellett ugrania, jártasnak kellett lennie a könnyű test művelésében (qinggong) és a belső erő kifejlesztésében (neigong).

 

Kép

 

 

 

 

 

Az oroszlánnytáncot személyesen is megcsodálhatjátok, a fesztiválon 11:00 órakor, 13:30 órakor és 16:30 órakor.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr905067431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása