HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

A magyar nyelvvel küzdenek a vietnami zongoristák

2014.01.21. 14:37 Marietta Le

Három itt tanuló vietnami zongoristát kérdeztünk arról, hogy érzik magukat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, és hogyan boldogulnak Budapesten.

Magyarország és Vietnam közös ösztöndíjat ad a tehetséges zenészeknek. Ilyen kapott a Budapesten tanuló Tran Viet Bao, Hoang Ho Thu és Anh Tung. Tran Viet Bao második lett a hazájában egy nemzetközi versenyen 2011-ben, különdíjat kapott Chopin Nocturnes-jének előadásáért. és elnyerte egy dél-koreai zongorafesztivál első díját. Hoang Ho Thu ugyanazon a nemzetközi versenyen harmadik lett 2012-ben, Dél-Koreában pedig első. Anh Tung most felvételizik a Zeneakadémiára.

A vietnami zongoristák kedvenc zeneszerzőjükként Lisztet és Beethovent említik, követendő példaként pedig Svatioslav Richter, Marc-André Hamelin, valamint az első lengyelországi Chopin-díjas vietnami zongorista, Dang Thai Son neve hangzik el. A magyar zeneoktatást a Kodály-módszer miatt csodálják, eddig úgy tapasztalták, hogy a magyar tanároknak magasak az elvárásaik és azt várják a diákoktól, hogy maguktól haladjanak a tanulásban. Ez az ösztöndíjasok életét azért nehezíti meg, mert nincsen saját zongorájuk, amin gyakorolhatnának.

– Budapesten csak az iskolában gyakorolhatok, legfeljebb négy órát naponta, ezért nagyon oda kell figyelnem, hogy semennyi időt ne vesztegessek el. Mivel egyedül élek itt, mindent magamnak kell intéznem, emiatt nagyon sok a dolgom. Amikor viszont leülök a zongorához, minden percet meg kell becsülnöm – mondja Tran Viet Bao.

Hoang Ho Thu és Anh Tung jelenleg a Balassi Intézetben tanul magyarul. Anh Tung szerint a Magyarországra költöző külföldiek számára a legnagyobb nehézséget a maga a nyelv jelenti. Nem elég, hogy ez a világ egyik legnehezebb nyelve, beszélői között Anh Tung kevés angolul is tudóra akadt, ezért eleinte elveszettnek érezte magát amiatt, hogy azt sem tudta, hogyan szólítsa meg a boltban az eladót.

 

Tran Viet Bao szörnyülködve emlékszik vissza a tavaly télre, amikor a délelőttjeit magyar tanulással töltötte a Balassi Intézetben, és azután a vietnami télhez képest rendkívüli hidegben kellett átvergődnie a Zeneakadémiára gyakorolni.

Most a magyar nyelvvel való küzdelem mellett Hoang Ho Thu és Anh Tung a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felvételi vizsgájára készül, Tran Viet Bao pedig szorgalmasan gyakorol és abban reménykedik, hogy hamarosan koncertet adhat a magyar közönségnek.

Szólj hozzá!

Címkék: komolyzene integráció vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr475772908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása