HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

Miért kunkorodik a mongol csizma orra?

2014.01.31. 15:14 perspektivak

A mongol népviselet három legfontosabb darabja a kalap, a del, vagyis a köntös, és a csizma. A mongol városokban, falvakban járva még mindig gyakran találkozhatunk olyan férfiakkal és nőkkel, akik hétköznapokon is büszkén hordják a hagyományos viseletet. Lássuk, milyen is a három fő darab, „fentről lefelé“!2014_mongol_001_jav.jpg

A kalap

A mongol nők és férfiak egyik legbecsesebb ruhadarabja a fejfedő. Színes, nemzeti motívumokkal díszített kalapok ezek, leginkább bőrből, szőrméből, bársonyból és selyemből készülnek. A tetején látható egy piros vagy kék varrat, amely a 32 mongol törzs egyesülését szimbolizálja. Ma már 400 különböző típusról beszélhetünk, készül kalap fiatalok és idősebbek számára, vannak téli és nyári modellek, és van, amit csak ünnep idején hordanak. Komoly szabályok vannak arra, hogy ki milyen kalapot hordhat: régen például, ha valaki rápillantott egy kalapra, rögtön tudta, hogy a gazdája mennyire módos ember.

A mongol „del“

A rendszerváltás előtt minden embernek a társadalmi rangjához illő, saját „del“-je volt. Sőt, több is, hiszen mindig az évszaknak és az alkalomnak megfelelő köntöst kell hordani. A „dan del“, a hétköznapok viselete, általában világosabb anyagból készül. A „terleg“ bélést kap, amolyan átmeneti köntös lesz belőle, ezt hordják tavasszal, ősszel. A vastagon bélelt „uvliin del“ a téli viselet, ami akár birkaszőrből is készülhet. Általában drágább, minőségi anyagokból állítják össze ezt a hosszúkás, köntös szerű, galléros ruhadarabot. Elől keresztbe megy a testen, majd a jobb oldalon gombokkal zárható. A gombok készülhetnek drágakövekből, de akár valamilyen textiliából is, amelyet a ruha szélén végigvezetnek, majd egy kemény gombócot csinálnak belőle. A színes, tarka, vagy a sötétebb, elegánsabb darabok a selyem övvel nyerik el végső formájukat. A ruhát úgy alakították ki, hogy egy mongol nomád is zavartalanul élhesse benne az életét, azaz lovagolhasson, fát vághasson, vagy éppen terelhesse az állatait. Bár az eredetét a Mandzsu korra teszik, a praktikusságát mi sem bizonyítja jobban, hogy évszázadok óta szinte változatlan a formája.

A csizma

Bár az idők folyamán sok, az adott kor divatjának megfelelő változata volt, egy dolog biztos: a mongol csizmának felkunkorodik az orra. Egyes kutatások szerint  először a buddhisták körében jelent meg ez az érdekes ruhadarab, ami a gazdája társadalmi státuszát is tükrözte. Mások magyarázata viszont az, hogy egyszerűen ezért ilyen a csizma, mert így a láb nem csúszik ki a kengyelből. Praktikus és célszerű ruhadarab, amely erős bőrből készül, és vastag a talpa.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mongol Mongólia

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr635791597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása