HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

A Holdújév első napja

2013.02.09. 18:09 zizyphus

Az ősök előtt való tisztelgéssel veszi kezdetét az óév utolsó napja. Adományokat visznek gyümölcsöket, mogyorót, a házi oltár előtt pénzt égetnek, füstölőt gyújtanak ezzel kérve az ősöktől áldásukat az előző évre és szerencsét a következőre. A családok összegyűlnek, mindenki felkerekedik ilyenkor egész Kínai mozgásban van (sokan külföldről is hazatérnek erre az ünnepre).

Úgy tartják minél bőségesebb a lakoma annál gazdagabb lesz a következő év (a hagyományos újévi menüt már egy korábbi posztban felsoroltuk). Pálinkát fogyasztanak az étel mellé, ami szerencsét hoz, mert az alkohol szó hangzása megegyezik a szerencse szóval. A vacsorából szokás meghagyni egy kicsit, ezzel, hogy majd a következő évre is jusson elegendő élelem. Az asztalt nem szabad leszedni és az edényeket elmosni, mert a takarítással elűznék a szerencsét.

Az este során beszélgetnek, majongoznak, megajándékozzák egymást a családtagok, sok család ezen az egy napon van teljes létszámban együtt.

A jiaozi-ket a vacsora után az egész család a legfiatalabbtól a legidősebbig együtt készíti, manapság sokan a CCTV Újévi Gála műsorát nézik közben. A jiaoziket éjfélkor szokták elfogyasztani a petárdadurrogtatás és tűzijáték után, amivel a rossz szellemeket űzik el. Úgy tartják minél hangosabb és látványosabb a tűzijáték annál szerencsésebb lesz a következő év.

Az ünnep 15 napig tart, sokan erre a teljes időszakra szabadságot vesznek ki.

fireworks_1360429581.jpg

Gyertek el holnap ti is a Millenárisra és tudjatok meg még többet a Holdújévről!

Kép

 

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr975071440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása