HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

Ünnepnapok a Holdnaptár szerint

2013.02.05. 22:22 perspektivak

A Holdújév, a „Tavaszünnep” a legfontosabb ünnep Kínában, a leghosszabb munkaszünet is ekkor van. Ilyenkor szinte mindenki autóba ül, vonatra, repülőre száll, hogy meglátogassa távol élő családtagjait.il_fullxfull.368945460_b75j.jpg

Az ünnepnapok

December 23-24. (2013. február 3-4.)

A nagytakarítás ideje, ilyenkor a ház minden sarkának ragyognia kell. Ez a szokás egyúttal a fájdalmas, rossz régi emlékek elűzését is jelenti, valamint nyitottságot az új, az ismeretlen iránt.

December 25. (2013. február 5.)

Ezen a napon ajánlatos az olcsó szójababcsíra fogyasztása a szerény életvezetés demonstrálására, a Jáde Császár megnyerésére.

December 26. (2013. február 6.)
Az ősi Kínában az emberek többsége egyszerűen és nagy szegénységben élt, hús csak ünnepi alkalommal, Holdújévkor került az asztalra. A hagyomány szerint ez a disznóvágás napja is.  

December 27.  (2013. február 7.)
A vásárlások, új dolgok és megtisztulás napja, amikor tüzijátékot, játékot, dekorációkat, új ruhákat, cipőket vásárolnak, rituális fürdőt vesznek, és kimossák a régi ruhákat.

December 28. (2013. február 8. )

Ínycsiklandó gőzgombócok illata árasztja el a levegőt. A legtöbb holdújévi étel ezen a napon készül el, akár két hétre előre, a lampionfesztiválig, hiszen az ünnep alatt semmit sem szabad vásárolni. Az élénkpiros, szerencsét hozó papírkivágások is ekkor kerülnek fel az ajtókra, ablakokra.

December 29. (2013. február 9.)

Emlékezés és tiszteletadás az ősök sírja előtt.

December 30. (2013. február 9.) 

A Holdújév előestje, amikor piros papírra írott rigmusok, újévi dekorációk díszítik a házak bejáratát.

A legfontosabb hagyomány az újévi családi lakoma, a szerencsepénz ajándékozás, majd éjfélkor a tűzijáték, petárdadurrogtatás.  

Január  1. (2013.február 10.)

 Menetrendszerű petárdázás, újévi gőzgombóc fogyasztás, rokonlátogatások. 

Január 2. (2013, február 11.)

A bőség istenéhez imádkoznak az emberek. Ilyenkor látogatják meg szüleiket a házasságban, hagyományosan a férj családjánál élő lánygyermekek.

Január 3. (2013. február 12.)

A „Kecske” napja, ilyenkor tilos kecskét, birkát ölni. A hagyomány szerint könnyen veszekedés kerekedhet egy beszélgetésből, ezért inkább mindenki otthon marad. 

Január 4. (2013. február 14.) 

Még több tüzijáték és petárdadurrogtatás, és vég nélküli gőzgombóc evés jellemzi ezt a napot. 

Január 7. (2013. február 16.)

A kínai mitológia szerint ez a nap az emberiség születésnapja. Ünnepi vacsoraként hétféle zöldségből és rizsből készült kását fogyasztanak.

Január 15. (2013. február 24.)

Az ünnep legutolsó napja a Lampion Fesztivál. Jelmezes felvonulás, amelyet előadások, oroszlántánc, és néptánc kísér. Rizsgombócot, azaz édes ragacsos labdácskákat fogyasztanak ezen a napon. A hosszú ünneplés után az élet visszatér a megszokott kerékvágásba.

Ma Ying- Hai Di

Szólj hozzá!

Címkék: holdnaptár ünnepnapok

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr925063890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása