HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

Kínai újévi szokások 3

2013.02.01. 16:33 zizyphus

Újévkor mandarint és narancsokat szoktak egymásnak ajándékozni az emberek, úgy tartják szerencsét hoz, mivel a narancs szó kantoni nyelvjárásban kiejtésben ugyanúgy hangzik, mint az arany és az édes (yam). A mandarin és a szerencse szó is megegyezik (kat).

Minél bőségesebb az újévi lakoma annál gazdagabb lesz az új év. Ezért az újévi készülődés a takarítás után a főzéssel folytatódik.

Az újév elmaradhatatlan étele a jiaozi, húsostáska – szokták zöldségekkel és rákkal is tölteni. Az első papírpénz kiejtésben megegyezik (más hangsúly) a jiaozivel, így a jiaozik elfogyasztása gazdagságot és jólétet hoz a következő évben. Újévkor gyakran elrejtenek különböző töltelékeket a batyukban, édességet, datolyát, pénzt, mogyorót. Aki az édes tölteléket eszi, annak gyümölcsöző lesz az éve, aki a pénzest annak gazdag, aki a mogyorót annak hosszú élete lesz, aki pedig a datolyásat az gyermekáldásra számíthat (a datolya kiejtésben hasonlít a korai fiú gyermek szóösszetételhez). A jiaozik félhold alakjukkal is illeszkednek az ünnephez.

 

Hozzávalók:

Tészta
500g átszitált sima liszt (a durum lisztből még tökéletesebb lesz)
330-350 ml hideg víz

Páclé
1 teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
2 evőkanál pirított szezám olaj
3evőkanál hidegen sajtolt földimogyoró olaj
2 teáskanál saohszingi bor
½ teáskanál cukor

Mártás
szójamártás
chili paprika
1 teáskanál pirított szezám olaj
gyömbér lereszelve
fokhagyma összenyomva

Húsos töltelék
500g kínai kel
500g sertés hús
10 szál újhagyma a zöldjével együtt

Recept itt.

 

jiaozi_chinese_dumplings_1_500_1359732735.jpg

A vendégeket nyolcszögletű tálcán, nyolcféle aprósággal kínálják. Ezek mindegyike szerencsét hoz: a rizslisztből készült sütemény (gao) például ugyanúgy hangzik, mint a "magas", így azt jelképezi, hogy fogyasztója az új évben magasabbra fog jutni a társadalmi ranglétrán. Hasonló okokból a tengeri moszat a meggazdagodást, a lótuszmag a bőséges fiúgyermekáldást, a szárított tofu (szójababsajt) pedig a gazdagságot és a boldogságot szimbolizálja. Friss tofut felkínálni azonban tilos: a fehér a gyász színe! (www.terebess.hu /Dr. Salát Gergely)

 jiaozi_1359732758.jpg

kep1 kep2

 

Újév előestéjén a Konyha Szelleme tesz látogatást a családoknál és értékeli a család viselkedését. Az ő ítélete alapján lesz a következő év jövedelmező vagy éppen szegényes. Annak érdekében, hogy a szellem jó döntést hozzon készítik neki az úgynevezett niangao-t, amit korábban már említettünk. A tésztától annyira tele lesz és annyira ragadni fog a szellem szája, hogy nem bír rossz jelentést tenni a családról. (Az ázsiai vendéglőkben, azért adnak a vacsora végén cukortkát, hogy a vendég mindenképp jó szájízzel menjen haza).

 

Alapanyagok:

  • 1/2 l víz
  • 1/2 kg barna nádcukor
  • 1/2 kg rizsliszt (mochiko)
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál keserűmandula-kivonat
  • 10 db kimagozott vörös/kínai datolya (jujuba)
  • 1 evőkanál szezámmag

Recept itt

ninagao_1359972449.jpg

 

 

 

 

 

 

 

kép3

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr435057050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása