HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

„Szeretem az ilyen misztikus dolgokat!”

2014.01.30. 08:45 perspektivak

Az X-Faktorból ismert Feng Ya Ou Ferencet kérdeztük a Tavaszünnep alkalmából. Budapesti otthonában, a szobája falán egy olyan naptár díszeleg, amelyik párhuzamosan tünteti fel a két világ időszámítását. A Gergely naptár kínai írásjelekkel azonban Ya Ou számára éppen olyan rejtélyes, mint más, kínaiul nem tudónak. A 22 éves énekes Magyarországon született, és nem tanulta meg az ősei nyelvét, viszont nyitott a hagyományaikra.

IMG_6010-1_mk.jpg

Apukám 1986-ban, az elsők között érkezett Magyarországra, és még akkor, a pályaudvaron ismerkedett össze édesanyámmal. Akkoriban minden évben összejöttek a barátok, rokonok ünnepelni, nagy vacsorák voltak, köszöntések, de ő idővel átvette a magyar szokásokat. Ma inkább telefonon hívják fel egymást az ünnep alkalmával – mondja a tehetségkutató verseny By The Way fiúcsapatának egyik tagja, akit Kínában arabnak, vagy brazilnak néznek, itthon pedig spanyolnak. A kínai apától és magyar anyától született fiú szűk családja nem tartja meg a kínai újévet, hanem európai szokás szerint szilveszterezik, viszont Kínában élő nagyszüleitől és édesapjától sokat hallott az őshazában ilyenkor szokásos rituálékról.

A Mosonmagyaróváron felcseperedett fiúról korán kiderült, hogy jó érzéke van a muzsikához. Hat évesen zeneiskolában kezdte meg a tanulmányait, egy gimnáziumi táborban pedig megalapította az első zenekarát.

A srácokkal már nyáron felköltöztünk Budapestre, és nem is az X-Faktor miatt. Mindenképpen össze szerettünk volna költözni. Most, hogy vége a versenynek, és látjuk, mennyi dolgunk van, ez a legpraktikusabb.

Jól ismered a kínai szokásokat, de itt élsz Magyarországon. Ki vagy valójában?

Annyira vagyok magyar, amennyire kínai, és büszke vagyok rá, hogy egy teljesen más világ kultúrája is csörgedezik az ereimben, bár ezt így fura lehet hallani. Abban biztosan tetten érhető a kínaiságom, amilyen nevelést kaptam. Jellegzetesen kínai vonás az, hogy „jó gyereknek neveltek”. Nekem nagyon fontos – és ez a kínai mentalitásból jön -, hogy megfeleljek a szüleim elvárásainak, soha se okozzak csalódást. Amikor a nagyszüleim meglátogattak a verseny ideje alatt, tudtam, hogy azért is utaztak olyan nagyot, mert büszkék rám. Ez nagyon sok erőt adott a verseny idején, és azóta is. De, persze, a rengeteg magyar rajongó is tartja bennem a lelket.


Szólj hozzá!

Címkék: kína kínai X-Faktor Feng Ya Ou

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr235789526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása