HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

Európa mongol keresztény központja Budapesten

2013.01.07. 11:21 perspektivak

773fd607681be0ca86a46502fb792af6.JPGA véletlen hozta – vagy ahogyan a hívők mondanák – Isten akaratából alakult úgy, hogy 7 évvel ezelőtt egy mongol férfi és családja a magyar fővárosban alapította meg az Európában első és egyetlen keresztény gyülekezetet az itt élő mongoloknak. Tseveltogtokh pásztor az angyalföldi baptista imaházba gyűjti össze hetente azt az itt élő 25-30 embert, akiket maga térített meg.

 A többi protestáns vallástól a baptistákat az különbözteti meg, hogy a bibliai hitvalló felnőtt keresztséghez ragaszkodnak, és azt - Jézus példáját követve - teljes alámerítéssel teszik. Innen kapták az újszövetségi görög nyelvből eredő nevüket is: baptista = bemerítve keresztelő.

1991-ben, a mongol rendszerváltáskor erősödött fel a vallási igény Mongóliában. A hagyományosan sámánisztikus, majd buddhista hívek korábban, a kommunista rendszerben legjobb esetben is csak titokban gyakorolhatták hitüket, akikről tudomást szerzett a titkosszolgálat, kivégezték. Nem csoda, hogy a többség inkább az ateizmust választotta. Így emlékszik vissza Tseveltogtokh arra az időre, amikor buddhista szerzetes nagyapját a hite miatt gyilkolták meg. Az elmúlt húsz évben 28 országból érkeztek Mongóliába misszionáriusok - főleg a keresztény Koreából - és azóta több, mint 200 különféle keresztény gyülekezet jött létre.

A lányok hozták haza

Tseveltogtokh és családja 18 éve először Lengyelországban élt, majd 1998-ban Magyarországon tudott munkát vállalni egy varrodában. Három gyermeke közben magyar iskolába járt, megtanulták a nyelvet és hamar beilleszkedtek. Ezt a folyamatot különösen segítette a legkisebb lány, Cacy egyik osztálytársa és az ő szülei, mert befogadó magatartásuk eltért a többségtől – a kislány egyébként tapasztalt a mindennapokban hátrányos megkülönböztetést.

Az akkor még tini lányt sokat foglalkoztatták a kortársaira jellemző „nagy kérdések”, a világ keletkezéséről, az élet értelméről, a jóról és a rosszről – természetes, hogy a legjobb barátnőjével tárgyalta meg ezeket, akiről hamar kiderült, hogy baptista szülők gyermeke.

Így alakult, hogy a nyíltszívű család hatására a tinédzser korú lány 2000-ben már rendszeresen látogatta az Istentiszteleteket, nem kis zavart okozva a félig hitetlen, félig buddhista családjában. Cacy után először a nővére csatlakozott, mára már mindannyian felvették a vallást.

Az apa főállású pásztorként járja Európát, és a diaszpórában élő, magához hasonló egykori ateista mongolokat téríti Csehországtól Svédországig. Valódi gyülekezetük azonban csak Budapesten van Tseveltogtokh vezetésével, és a nagyobb ünnepeken itt találkozik az a 100 ember, akiket ő tett baptistává.

Szólj hozzá!

Címkék: mongol keresztény

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr875567755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása