HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

Seollal, a koreai holdújév

2014.01.22. 14:14 Marietta Le

A Seollal, a koreai holdújév a téli napfordulót követő második újhold ünnepe. Számos hagyomány, történet fűződik ehhez a három naphoz, amivel elbúcsúztatják az óévet és fogadják az újesztendőt. Ilyen például, hogy az emberek kitakarítják a házukat és színes lampionokkal díszítik fel azt. Este forró fürdőt vesznek és bambuszpálcikákat égetnek, hogy megtisztítsák magukat az ártó bűbájoktól, varázslatoktól. A koreaiak szerint ezen az éjjelen nem szabad elaludni, így aztán a ház minden helyiségében felkapcsolják a lámpákat. Ez egyben azt is jelenti, hogy világossággal és nyitott szemmel várják az újévet.

Szokások és hagyományok

Reggel korán kelnek, megfürdenek és magukra öltik ünnepi ruhájukat, a hanbok-ot. Meghajolnak szüleik és nagyszüleik előtt – ez a Sae Bae –, majd minden jót kívánnak egymásnak a következő évre. A sok finomság, a szép ruhák, a közös játékok és az idősebb rokonoktól kapott zsebpénz miatt a gyerekek minden évben izgatottan várják ezt a napot. A nők egész nap sütnek-főznek, pazar lakomával készülnek, ezek közül is a legfontosabb fogás a tteokguk, a rizses leves. Ezen kívül az ünnepi asztalra kerülnek különféle sült húsok, halak, aszalt datolyaszilva, dió, zöldségek és a hagyományos újévi sütemények is.

A családi oltárra szertartási ételeket tesznek: a tteokguk-ot, galbijim-et, japchae-t, hangwa-t. Sok koreai úgy hiszi, hogy ha az étel nem nyújt élvezetet a szemnek és a szájnak egyaránt, az ősök nem lesznek elégedettek, ezért aztán minden újévi falatot különös gonddal készítenek el. Miután a család minden tagja mélyen meghajolt az oltár előtt, kifejezve ezzel a tiszteletét, imákat és finom falatokat ajánlanak fel az elhunyt hozzátartozóiknak. Végül a család elbúcsúzik a halottaik lelkétől a következő újévig, és kezdetét veszi a szórakozás.

Seollal alkalmával a családtagok, illetve a barátok megajándékozzák egymást. A régi időkben általános volt egymás megvendégelése; ginzenget, mézet, szárított halat vagy gyümölcsöket adtak egymásnak. Miután a család elfogyasztotta az ünnepi ételeket, a gyerekek mély meghajlásokkal fejezik ki az idősebbek iránt érzett tiszteletüket, ez a sebae. A nap további része a pihenésé, élvezik egymás társaságát, a finom falatokat és újévi játékokat játszanak.

A seollal jó alkalom arra, hogy felelevenítsék a régi szokásokat. Ilyen például a tradicionális öltözék viselete: ezeket a gyönyörű, harang-alakú ruhákat kifejezetten erre az alkalomra veszik, és az egyszerű klasszikustól a modernig sokféle stílusú, kivitelezésű lehet. A családok újévkor gyakran látogatnak el parkokba, templomokba, palotákba és más jelentős történelmi helyekre, vagy tradicionális szabadtéri játékokat játszanak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr595775071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása