HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

Piros boríték hagyománya

2013.02.07. 14:02 zizyphus

Az újévi szokásokhoz tartozik a "piros tasak" (Kínában hong bao) ajándékozása is: egy piros ünnepi borítékba papírpénzt csomagolnak, s ezt adják a gyerekeknek, illetve a nőtlen fiatalembereknek, de előfordul, hogy az oroszlántáncolókat is megjutalmazzák ezzel. Az ajándékozó ezzel kíván bőséges évet az ajándékozottnak: Gong Xi Fa Cai.

hongbao-11_1360242016.jpgA borítékba rejtett pénzzel azonban vigyázni kell: az összegnek és a darabszámnak párosnak kell lennie (88, 168 kedvelt szerencséthozó számok) , a páratlan számok ugyanis bajt hoznak mind az ajándékozónak, mind a megajándékozottnak. De vigyázzunk a 4-es ugyan páros szám, de mégis szerencsétlenséget hoz, mivel kiejtése (si) megegyezik a halál szó ejtésével. A piros tasak felbontása az ajándékozó előtt - de bármilyen másik ajándéké is - nagy udvariatlanságnak számít.

A pénz ajándékozása régi időkre nyúlik vissza. A szülők ajándékoztak gyermekeiknek 100 apró pénzt (ya sui qian), ezzel hosszú életet kívánva nekik (100 esztendőt).

A piros borítékhoz hasonló hagyomány más ázsiai országokban is megtalálható. Vietnámban lixi-nek hívják, Thaiföldön angpow néven ismert. Koreában fehér borítékot ajándékoznak, sae bae don-nak hívják.

Kép

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr315067562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása