HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

Újévi babonák Vietnám különböző részein

2014.01.28. 11:14 Marietta Le

Az ázsiaiak nagyon babonásak, minden szerencsétlenséget a babonára fognak, például, ha nem megy az üzlet, azt mondják, ez azért van, mert az első vevőnek a csíje rossz volt a csíje. Hónap elején nem szabad tintahalat és kacsát enni. Ha ez mégis megtörténne, és valamilyen szerencsétlenség érné az illetőt abban a hónapban, akkor azt ennek az ételtabunak a megszegésére fogják. Így a Holdújévkor még jobban kell figyelni kell a babonákra, mert az ilyenkor az egész évre vonatkozik.

Az ételeknek nyelvjárások szerint különféle elnevezéseik lehetnek, vagy csak kiejtésbeli különbségek vannak. Ezzel összefüggésben a babonák is eltérhetnek egymástól; vannak vidékek, ahol több, van, ahol kevesebb babonás elképzeléssel találkozhatunk.

Északon például nincs söprögetés. Újév első három napján nem takarítanak, mert azzal a jövő évi szerencsét is kisöpörnék a család otthonából. Ezért mindenki inkább az ünnep előtt végzi el a nagytakarítást. Nem raknak ki szomorú témájú, negatív energiát sugárzó vagy halállal kapcsolatos képeket; ajánlatos viszont szerencsehozó szimbólumokkal - kakast, disznót, kisfiút, halakat ábrázoló képekkel – díszíteni a falakat.

Újév napján nem szabad tüzet adni senkinek. A tűz színe ugyanis a piros, ami a szerencsét is jelképezi. Aki ezt figyelmen kívül hagyja, azt a következő évben balesetek érhetik, csődbe juthat a vállalkozása, megromolhat a családi vagy szerelmi kapcsolata. Ugyanígy vizet sem ajánlatos adni. Ahogy a mondás is utal rá: „Annyi pénzed legyen, mint a víznek!” A víz tehát a pénz szimbóluma, és ha valaki nem szeretne a következő esztendőben szűkösen élni, jobb, ha megfogadja a tanácsot.

Szokás sóval megajándékozni a közeli barátot, ismerőst, hogy a következő évben sikeres legyen a munkában.

Vigyázni kell a tálakra és tányérokra, mert ezek a családot jelképezik.

A házavató személy az, aki először érkezik látogatóként az újévben. A ház lakói általában előre kiválasztják az illetőt, a feng shui év és a születési dátum szerint. A jó csí/feng shui ember gazdagságot hoz. Az nem léphet be elsőként a házba, akinek nemrég hunyt el családtagja.

Vigyázni kell a tálakra és tányérokra, mert ezek a családot jelképezik.

Újévkor nem szabad temetni és félre kell tenni minden szomorkodást. Illik újévkor viszont meglátogatni a szomszédokat, és jókívánságokkal köszönteni őket.

Közép-Vietnámban tilos kacsahúst vagy tojást enni újévkor, sőt, a rákot is mellőzni kell az ételek közül, mert különben a gazdagság is, akárcsak a rák, nem előre, hanem visszafelé megy majd. Az újév első hónapjában kerülik a fehér ruha vagy fehér anyag vásárlását.

Délen mindig kell, hogy legyen a malomban búza újév első napjaiban, hogy a következő évben is bő legyen a termés. A háziaknak ételelekkel, italokkal kell megvendégelnie a látogatókat, akiknek pedig nem illik nemet mondaniuk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: babona holdújév Vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr725786263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása