HTML

Holdújév fesztivál

Február 1-én a Millenárisra hozzuk a Távol-Keletet. Kulturális és sport programokkal, kalligráfiával, koncertekkel, kiállításokkal várunk!

Visszaszámlálás a Holdújévig

Teaszertartás

2013.02.08. 17:30 zizyphus

tea1_1360339943.jpgA kínai teaszertartás (chadao) elengedhetetlen eszközei az agyagból készült teáskanna, a kiöntő, az apró csészék, a csipesz és  a vízforraló tálca. Az agyag magába szívja a tealevelek aromáját és idővel meg is fényezik a kanna belsejét. Az első felöntés soha nem fogyasztható, ezzel nyitjuk meg a tealeveleket és mossuk át a csészéket és a kannát, egy adag teát többször is felöntenek. A csészéket csak a fogyasztó érintheti meg, a kiöntő csipesszel ér hozzá. A tea fajtájától függően kell kiválasztani a megfelelő hőmérsékletű vizet - zöld teához például 85 fokos vízet. Az udvariasság és a tisztelet jeléül két kézzel adjuk át és két kézzel fogadjuk el a csészét. A teaszertartást végző mozdulatai lassú, lágy művészien átgondolt harmonikus mozdulatsor.kez_1360339979.jpg

A japán teaszertartás (sado) a zen buddhizmus köré fonódik, mai is nagyon népszerű a hagyományaik iránt érdeklődő japánok körében. Szertartásra való készülődés mozdulatainak pontos koreográfiája van, a ceremóniát befolyásolhatja a találkozó formaitása és az aktuális évszak. A vendéglátó napokon át készül, hogy minden megfelelően legyen előkészítve, de a vendégeknek is előre meghatározott feladatai vannak a ceremónia alatt.

Kép

A koreai teaszertartás (darye) szintén egy relaxációs folyamat, amit finom előre meghatározott átgondolt mozdulatokkal kell végezni. Az elkészítési folyamat után a tea ivásának is megvan a mikéntje. A csészét a jobb kézbe, a bal tenyeret meg alá kell helyezni, a teát a borkostoláshoz hasonlóan kell kóstolgatni. A zöld tea fogyasztása közben megnyugszik  a lélek és ellazítja lelket, közben elmélyedhetünk a gondolatainkban, álmodozhatunk vagy csak átadhatjuk magunkat a tea élvezetének.

yoon-hee-kim-preparing-tea-micheleroohani_1360339924.jpgexpert-from-zensation-tea-ceremony_1360340005.jpg

Koreai teaszertartás Kínai teaszertartás

A fesztiválon a Kínai Művészeti Központ Teatagozatának köszönhetően a fesztiválon is láthatjátok ezt a türelmet és odaadást igénylő rituálét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://holdujev.blog.hu/api/trackback/id/tr115069822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása