A kínai teaszertartás (chadao) elengedhetetlen eszközei az agyagból készült teáskanna, a kiöntő, az apró csészék, a csipesz és a vízforraló tálca. Az agyag magába szívja a tealevelek aromáját és idővel meg is fényezik a kanna belsejét. Az első felöntés soha nem fogyasztható, ezzel nyitjuk meg a tealeveleket és mossuk át a csészéket és a kannát, egy adag teát többször is felöntenek. A csészéket csak a fogyasztó érintheti meg, a kiöntő csipesszel ér hozzá. A tea fajtájától függően kell kiválasztani a megfelelő hőmérsékletű vizet - zöld teához például 85 fokos vízet. Az udvariasság és a tisztelet jeléül két kézzel adjuk át és két kézzel fogadjuk el a csészét. A teaszertartást végző mozdulatai lassú, lágy művészien átgondolt harmonikus mozdulatsor.
A japán teaszertartás (sado) a zen buddhizmus köré fonódik, mai is nagyon népszerű a hagyományaik iránt érdeklődő japánok körében. Szertartásra való készülődés mozdulatainak pontos koreográfiája van, a ceremóniát befolyásolhatja a találkozó formaitása és az aktuális évszak. A vendéglátó napokon át készül, hogy minden megfelelően legyen előkészítve, de a vendégeknek is előre meghatározott feladatai vannak a ceremónia alatt.
A koreai teaszertartás (darye) szintén egy relaxációs folyamat, amit finom előre meghatározott átgondolt mozdulatokkal kell végezni. Az elkészítési folyamat után a tea ivásának is megvan a mikéntje. A csészét a jobb kézbe, a bal tenyeret meg alá kell helyezni, a teát a borkostoláshoz hasonlóan kell kóstolgatni. A zöld tea fogyasztása közben megnyugszik a lélek és ellazítja lelket, közben elmélyedhetünk a gondolatainkban, álmodozhatunk vagy csak átadhatjuk magunkat a tea élvezetének.
Koreai teaszertartás | Kínai teaszertartás |
A fesztiválon a Kínai Művészeti Központ Teatagozatának köszönhetően a fesztiválon is láthatjátok ezt a türelmet és odaadást igénylő rituálét.